24-7 Clean

De gootsteen ontstoppen

Heeft u last van een verstopte gootsteen en biedt een vloeibare gootsteenontstopper geen uitkomst? Hier leest u hoe men eenvoudig een sifon kan demonteren, zodat u de verstopping zelf kunt oplossen.

Wat is een sifon?

Een sifon dient als stankafsluiter en wordt ook wel een zwanenhals of waterslot genoemd. Het voorkomt nare geurtjes, omdat het de luchtverbinding met het riool afsluit. Eigenlijk heeft alles wat in huis is aangesloten op het riool, een sifonaansluiting. Denk bijvoorbeeld aan de wastafel, de douche, toilet of een bad.

Hoewel er verschillende typen sifons zijn, is het werkzame principe altijd hetzelfde. Het is een instrument dat twee gassen van elkaar gescheiden houdt, door middel van een vloeistof. Het beetje water dat in een sifon zit, voorkomt dus dat je de nare lucht van het riool ruikt. Helaas houdt het naast deze vieze lucht ook allerlei andere dingen tegen. De bocht in een sifon is natuurlijk een ideale plek waar vuil, vet en haren zich kunnen nestelen. Ontstoppen gootsteen? Bel 085-0471737

De sifon reinigen

Werken de gootsteenontstoppers niet, dan kun je het volgende stappenplan gebruiken om de sifon te reinigen. De sifon van een wastafel heeft vaak een draaidop. Is dit het geval, gebruik dan het volgende stappenplan om je sifon te reinigen. Let wel, het verwijderen en schoonmaken van de sifon is een vies werkje.

  • Pak een emmer en plaats deze onder de sifon.
  • Draai de dop onder de sifon voorzichtig open en vang het water op met de emmer.
  • Haal het vuil uit de sifon en maak de sifon goed schoon, bijvoorbeeld met een schuursponsje of een oude tandenborstel.
  • Draai de dop weer op de sifon en zet vervolgens de kraan open om de afvoer te testen. Loopt het water nu goed weg, dan heb je met succes zelf de gootsteen ontstopt.

Een specialist inschakelen? ? Bel 085-0471737

Is het niet gelukt de verstopping te verhelpen of heeft de sifon geen eenvoudige draaidop? Dan is het aan te raden een loodgieter in te schakelen. Op zoek naar een rioolspecialist in uw buurt? Ons team met verstopping werkt met ervaren rioolspecialisten uit Heerhugowaard. We hebben ervaring met vrijwel alle problemen omtrent rioleringen, zoals een verstopping en voeren onderhoudswerkzaamheden uit voor zowel particulieren als bedrijven. Ontstoppen gootsteen? Bel 085-0471737